Header Ads

Root Nasıl Atılır? (Bilgisayarsız) Root Nedir?

Root Nasıl Atılır? (Bilgisayarsız) Root Nedir?

Root nasıl atılır? Root nedir? Android cihazlarınıza süper yetki vermek için neler yapmamız gerektiğini sizler ile paylaşıyorum.

Root Nasıl Atılır? (Bilgisayarsız) Root Nedir?

Root nasıl atılır? Bilgisayara ihtiyaç duymadan telefonunuz üzerinden root nasıl atılır onu anlatacağım. Android telefonunuza süper yetki vererek sistem dosyaları içerisinde default sistemde izin verilmeyen yetkiler üzerinde değişiklikler yapmanız ve telefonunuz içerisinde sınırlarınızı zorlamanız için yapabilecekleriniz.

Root Nedir?

Root yani bir diğer anlamı ile "kök" dosyalarınız üzerinde işlem yapabilmeniz sağlanmaktadır. Android işletim sistemi üzerinde sistem dosyaları veya kontrolleri default yani işlem izni kapalıdır. Bazı dosya veya uygulamalar bu sebepten eksik yada verimliliğini gösteremediği için çalışamazlar.

Root Neden Atılmalıdır?

Root atılmasındaki sebeplerden birisi genellikle yazılımcılar tarafından çok tercih edilmektedir. Bunun sebebi sistem içerisine entegre edebilecekleri uygulamalar oluşturabilmek amaçlıdır. Genellikle yüksek performans kullanımı açısından yapılacak olan sistem değişiklikleri sebebiyle root atılmak tercih edilir. 

Root Atmak Riskli Midir?

Root atmak riskli bir kullanıma sebep olur. Bunlardan biri günlük olarak kullandığınız telefonun güvenliğini tamamen kapatmış anlamına gelirsiniz. Root kullanımı durumunda içerisine yüklediğiniz bir uygulama eğer izinleri size sormadan otomatik olarak alıyor ise telefonunuzdaki her dosya üzerinde işlem yapabilme sahibi olur. 

Bu durum kişisel güvenliğinizi tehlikeye atmaktadır. Eğer gündelik yaşantınızda kenarda duran yada çok kullanmadığınız bir telefonda sistem değişikliği yapmak istiyorsanız. Zaten telefonda kişisel dosyalarınız olmayacağı için kullanmanızda bir sakınca olmaz ama yinede dikkatli olmakta yarar vardır. 

Root Nasıl Atılır?

Root nasıl atılır? sorunuzun cevabını açıklamaya başlayalım. Öncelikle cihazınıza iki şekilde root işlemi yapabilirsiniz. Bunlardan yaygın olarak kullanılanı bilgisayar bağlantısı yani ODİN kullanılarak diğeri ise Uygulama üzerinden root atım işlemidir. 

Bu çalışmalar sırasında telefonunuzun kapsamlı bir yedeğini almakta fayda vardır. Cihazınıza root atmadan önce cihazınızın markası ve modeline bağlı olarak bir sorun yada tehlike oluşmadan önce yetkili firmanın web sitesi üzerinden default işletim sistemi dosyalarını bilgisayarınızda bulundurmanızda fayda vardır. 

Android cihazımız üzerinde uygulama ile işlem yapacağımız için ilk olarak cihazımızın bilinmeyen kaynaklara izin ver özelliği varsa aktif hale getirmeliyiz. Bunu yapmak için "Ayarlar > Güvenlik yolu " üzerinden ayarlayabiliriz. Android sürümler arasında farklılıklar vardır o yüzden ayarlar menüsünde biraz zaman geçirebilirsiniz. 

Cihaza ilk olarak FramaRoot uygulamasını indirip kurmalıyız. Bunu isterseniz tarayıcınız üzerinden isterseniz bilgisayarınızdan telefona aktarabilirsiniz. 

Uygulama kurulumu sonrasında uygulama ekranında karşımıza gelecek olan seçeneklerden "Install SuperSU" seçiyoruz ve karşımıza gelecek olan üç seçenekten cihaza uygun olanı belirleyerek seçmemiz yeterli olacaktır. 

Bu sırada işlemler istediğimiz gibi gitmeye bilir. Eğer işlemleri doğru yaptıysak karşımıza gelecek olan mesaj ekranında "Success SU binary installed" yazı ile karşılaşacağız. Mesajla karşılaştığımız an cihazımız artık root atılmış olacaktır. Root aktif etmek için cihazımızı yeniden başlatmamız gerekecektir. 

Cihaz açıldığı zaman menü içerisinde "SuperSU" uygulama ikonu ile karşılaşırsak root işlemi doğru bir şekilde yapılmış anlamına gelir artık cihazımız üzerinden istediğimiz gibi sistem dosyalarında değişiklikler yapabiliriz. 

Not: İndirme dosyası yada herhangi bir cihaza ait dosya linki bulunmamaktadır. Yaptığınız işlemler sırasında alabileceğiniz hatalar yada güvenlik zaaflarını önlemek için yapmanız gerekenleri sizlere anlattım. İnternet üzerinden uygulama adını yazarak farklı kaynaklardan indirebilirsiniz. Ziyaretçilerin güvenliğini tehlikeye atmak istemem.


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.