Header Ads

Matrix, Simülasyon Evren Teorisine Açılan Kapımı?

Matrix, Simülasyon Evren Teorisine Açılan Kapımı?

Matrix, Simülasyon evren teorisine açılan kapımı? Bilim kurgu filmlerinde çokça karşılaştığımız konulardan birisi yaşadığımız dünya sadece mekanik kodlar yada gerçekçi bir simülasyon'dan mı ibaret bu konuda oluşturduğum makale umarım konu hakkında merakınızı giderir.

Matrix, Simülasyon Evren Teorisine Açılan Kapımı?

Geçtiğimiz günlerde bir blog yazarının konusunda fark ettiğim ve konuyla ilgili düşüncelerimi yayınladığım zaman sanırım tatlı bir tartışmaya sebebiyet verdim. Bu konularda konuşmak yada tartışmak her zaman güzeldir.

O günkü konuda ufak ufak atışmaların sonucunda benimde bu konuda makale yazabileceğimi söylediği için birde artık blog sayfam üzerinde teknoloji konularında paylaşım yaparken bilime'de yer vermem gerektiğini gördüm.

Konuyu uzatmadan simülasyon evren teorisi hakkında öğrendiklerim ve ortaya çıkan sonuçları sizlerle paylaşmak istiyorum. Kaynaklarım yazının altında yer alacaktır bu konuda kapsamlı bilgiyi kaynaklar üzerinden inceleyerek konu hakkında bilgiye ulaşabilirsiniz.

Not : Evren konusunda sıkıntılı bir konu araştırma yaparken işin içine fizik ve matematik yada belli kuramlar girdi. Güncel bilgiye ulaşmak biraz sıkıntılı oldu ama olsun. İlerleyen zamanlarda belli kuramlarda yada teorilerde değişiklikler olabilir. Bilim de tam olarak her şey doğrudur diye bir durum yok aksi yada çürütücü bir teori yada kuram çıkmadığı yada bulunmadığı sürece güncel bilgiler doğrudur. Tarihte bunun bir çok örneği görünmüştür Albert Einstein öncesindeki fizik kuralları ile şimdikiler arasında büyük farklar olmuştur.

Evren Nedir?

Evreni bir çok alanda uzun makale ve cümleler ile açıklayabiliriz. Tek cümle ile açıklamak istediğimiz zaman Google bize sunduğu tanım "Sonsuz uzay ve uzay içindeki gök varlıklarının tümü." olarak yer almaktadır.

Tanımdan da anlaşıldığı gibi belli bir uzunluk yada belli bir kalıbı bulunmayan genişliğinin ütopik olduğu bir durumdur. Günümüzdeki teknoloji ile ne kadar sonuna ulaşmak istesek bile bize yakın noktaları bile tanımlarken sıkıntılar yaşadığımız ve hatta bulunduğumuz gezenin bile tam olarak canlı yada cansız olarak daha tanımadığımız gerçeği de vardır.

Bu konuda size yardımcı olabilecek bir video kaynak olarak çok sevdiğim ve sürekli izlemekten keyif aldığım "Kozmoz" belgeselini tavsiye edebilirim. Genel olarak bütün konuların içerisinde yer aldığı ve insanı izlerken belli konularda hayrete belli konularda düşündürecek ve en önemlisi insanda yer alan ve ilk insandan bu zamana kadar gelişmesindeki en büyük etkenlerden birisi olan merakımızı ciddi anlamda açacağı kesin bir sonuçtur.

Matrix Filmi ve Yaşanılanlar

Sıkı bir Matrix takipçisiyim filmin ilk çıktığı zaman sinema salonlarına girenlerin çıkarken şaşkınlığını gördüğümü ve benim sinemada izleyemem çok kötü bir durumdu ama yakınımız sayesinde onun aldığı cd ile izleme ve hatta çocukluğumun belli noktasında ve halen sevdiğim filmler arasında yer almasını sağladı.

Günümüzde bu filmi izlemeyen sayısı azdır belkide yoktur ama işin komik tarafı ilk filmin çıktığı günden bu güne kadar sürekli olarak filmdeki ince detaylar gün yüzüne çıkmaktadır. Yani film öyle bir ayrıntılara ve detaylara sahiptir ki bazen bize biz acaba bir simülasyonda mıyız? sorusunu sorduruyor.

Filmdeki karakterlerin yapısı ve ilk sahnedeki insanın merakını uyandırması ile aslında bize insansal bir duygunun teknoloji evreninde yani günümüzde öldüğünü göstermektedir. Bu durum sadece benim kendi düşüncem çünkü o zamanlar ile günümüzde genel olarak tek yaptığımız işlem bir şeyler hakkında fikir sahibi olmak bilmesek yada araştırmasak bile o yüzden bu konuyu özetlemek gerekirse filmdeki karakter günlük yaşantısı içerisinde bir bilgisayar yazılımcısı yani coder ve o zamanın şartlarıyla güzel bir antivirüs firmasında güzel bir mevkide çalışıyor.

İşte karakterimizin seçilme sebeplerinden biriside bu olabilir ama benim dikkatimi çeken konu sistemlerdeki açıkların üzerine odaklanması yani karakterimizin ilk filmde bir gözaltı sahnesinde masaya konulan dosya suçlarla dolu kabarık bir dosyaydı bence bu karakterin seçilmiş olduğunu düşünülmesine sebep olmuş olabilir.

Karakterimizin bir sahnede matrix evrenini anlamak istediği sırada bulunduğu ortamın hızlı değişmesi yada gerçek dünyanın ne olduğu gibi sahnelerin gelmesi bize aslında biraz simülasyon evrenini düşündürmeye başladı.

İşte bu sebepten şimdi film hakkında biraz açıklama yaptığımıza göre izleyenler zaten okurken film sahneleri gözlerinde canlanmıştır. Şimdi simülasyon evren konusuna gelelim ve sonrada filme tekrar dönelim.

Simülasyon Evren Kuramı veya Hipotezi

Simülasyon evren yani daha doğrusu simülasyon kuramı yada hipotezi. Sanal gerçeklik gözlüğü gibi düşünebiliriz bu konuyu nasıl ki sanal gerçeklik gözlüğünü taktığımız zaman karşımıza gelen video oyunda gördüklerimizi beynimizin gerçek olarak algılaması ile aslında gerçekte olan boş bir odada olduğumuz olsa bile bize sanki başka bir gerçekliğin içindeymişiz gibi düşünmemizi sağlıyor gibi düşünebiliriz.

Dünya ve evrenin dahilinde gerçekliğin hepsini önermektedir. Yani büyük bir sunucu yada server gibi düşünebiliriz milyonlarca bilgi yada dosyanın bulunduğu bir sunucu gibi ve bu sunucuda dosyaların adı insan içine aktarılan yazılar yada resimler tamamen mekanik kodlamaya bağlı bir kod.

İşte burada matrix filminde neden insanların sunucuya yani matrix evrenini bağlanırken kafalarının arkasından yani enselerinin bulunduğu kısımdan kablolar ile bağlandığının sebebidir. Simülasyon kuramının yada hipotezinin de bilim kurgu filmlerinde bu kadar kullanılmasının sebebi de insanların evren hakkında kapsamlı yada daha doğrusu tam olarak bir bilgi sahibi olmamasından sebep sanırım biz biraz kendimizi kendi oluşturduğumuz şeyler üzerine yorumlamayı seviyoruz.

Konuyu değiştirmeden devam edeyim. Yaptığım araştırma 2003 yılında filozof Nick Bostrom "Simülasyon argümanı" şimdi yazacağım yazıda bilmediğimiz bir terim yer almaktadır. Yazı içerisinde neden bir alt konu açtın demeyin. "Simülasyon argümanı olarak adlandırılan bir trilemma önerdi."

Trilemma nedir?
Trillema kısaca açıklama gerekirse her hangi bir kabul edilemez veya olumsuz olan üç seçenek arasında zor bir seçimdir. Trilemma mantıklı bir açıklama yapmak gerekirse üç seçenek arasında hepsi olumlu yada hepsi olumsuz şekilde bir seçim yapmak olabilir.
Konuya devam etmek gerekirse aslında yapılan bu çalışmada simülasyon hipotezi yada kuramı tam olarak doğrudur yada yaşadığımız evrendir diye bir doğruluk vermiyor. Ama şunu unutmamak gerekir bilim bugün bunu böyle görebilir ama bu konuyu ilerde yapılan çalışmalar ile doğrulayabilir yada tamamen silebilir de bunu unutmayın.

Konu o kadar derin ve uzun ki nasıl toparlayabilirim diye kafamda sürekli karmaşa oluşuyor. Yazı biraz karmaşık gibi görünebilir arada kendi düşüncelerimi de paylaşıyorum. Konuda biraz karmaşa olduysa kusura bakmayın.

Normalde makale içerisinde çok fazla alıntı ve bilgi girdim ama sonrasında bu noktaya kadar olanları silmem gerektiğini düşündüm bunun sebebi ise yazılan ve araştırmalarım sonucunda şunu fark etmiş olmamdı Albert Einstein'ın bir sözü mü bilmiyorum bir makalede görmüştüm "Zaman verilirse tanrıyı matematikle bulabilirim" gibi bir cümle ile karşılaşmıştım.

Bunu okurken pek önemsememiş ve hani dikkate almamıştım ama simülasyon diye araştırmaya girip sonucunda farklı terimlerin ve kuramların içerisinde kendimi bulunca şunu fark ettim bizi diğer insanlardan ayıran bir durumun olmadığını yani bana kalırsa simülasyon evren yada teorisi artık her nasıl denilirse çalışmalarının sonucu olumlu bitmeye bilir.

Bir simülasyon oluşturabilir gelecekteki insanların yapıları yada hareketleri üzerinde onlara gerçekçi sunulan bir durum oluşturulabilir. Ama şu anki yaşantımızın bu kural içerisinde yer adlığını düşünmüyorum. Konuyu araştırırken fark ettiğim konulardan biriside biz çok fazla bazı konuları atlamışız.

Günümüzde bazı şeylerin matematik, fizik, kimya gibi bilinmesi gereken şeylerin aslında silmiş gibiyiz. Gündelik yaşantımızda bilmemiz gerektiği kadar öğrenmiş ve fazlasına gerek duymuyormuş gibi yaşamamız aslında konu biraz simülasyon evrenin dışına çıkacak ama yapılan çalışmaları görünce kendimi kötü hissettim.

Konuyu aslında burada bitirmem ve sizi kaynaklara yönlendirmem daha iyi olacak sebebi yazmak istememem yada başka bir şey değil sadece kedimi biraz daha geliştirmeye zaman ayırmam gerektiği burada gördüğüm ve kendimi kötü hissetmem deki sebeplerden birisi bir konu için girik fizik,matematik,felsefe yani kısacası bir arama motorlarının bize sunduğu milyonlarca sonuç listesi gibi bilmemiz gereken onca şey varken burada farklı makalelerin yada içeriklerin yorumları üzerinden size bilgi paylaşmak bana iyi gelmeyecek o yüzden ben diğer alt konuları da araştırıp sizlere şimdilik kaynakları sunmam daha yararlı olacaktır.

Kaynaklar 

Simülasyon kuramı / Hipotezi : https://en.wikipedia.org/wiki/Simulation_hypothesis
Trilemma : https://en.wikipedia.org/wiki/Trilemma
Simülasyon Argümanı : https://tr.wikipedia.org/wiki/Sim%C3%BClasyon_arg%C3%BCman%C4%B1
Çoklu Evren Bunu paylaşmamda ki sebep Simüle Konusu hakkında tanım yer alması : https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87okluevren

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.