Blogger Nasıl Kurulur - Kişisel Blog Oluşturma
Blogger nasıl kurulur sizlere kişisel blog oluşturmanız için yazdığım yazıda oluşturduğunu blog üzerinden kazanç sağlayabileceğinizi de anlatmak istiyorum.
Blogger Nasıl Kurulur - Kişisel Blog Oluşturma
Blogger nasıl kurulur konusunda oluşturduğum makale ile kişisel blog oluşturma ve blogger hakkında detaylı bilgiye ulaşabileceksiniz. Benden uzun süreler boyunca gerek kurumsal gerek bireysel bir çok web site ve uygulama oluşturdum.İnternetin gücünü ve çalışma mantığını kavradığımda bildiklerimi sizlerle paylaşmak istedim. Öncelikle bu çalışmamda tamamen ücretsiz yollardan para harcamadan sıfırdan bir blog sayfası kurulumunu anlatacağım.
Konu Başlıkları :
- Blogger Nedir?
- Blogger Nasıl Kurulur?
- Blogger Para Kazanma
- Kişisel Blog Oluşturma
- Blogger Tema Hakkında Bilgiler
Konu başlıklarımızdan da anlaşıldığı gibi içerik uzun ve yararlı olacaktır. Bu konuda sizlerden tek isteğim konuyla ilgili fikirlerinizi yorumlarda belirtmeniz olacaktır.
1. Blogger Nedir?
Blogger internette kullanıcıların blog açmaya imkan sağlayan bir internet sitesidir. Wikipedia'da yer alan bilgiye göre güncel kullanıcı sayısı 2 milyonu aşkın olması ile ücretsiz blog oluşturmayı sağlamaktadır.
Herkesin web üzerinden bilgilerini paylaşabilmeleri ve katkıda bulunması amacıyla Pyra Labs tarafından kurulmuştur sonrasında Google tarafından satın alınarak daha geniş kitlelere ulaşması sağlanmıştır.
Google alması bize nasıl bir avantaj sağlamıştır. Bildiğiniz gibi Google arama motorları arasın en iyilerinden biri ve geliştirdiği araçlar ile de adsense özelliğini Blogger kullanıcıları için aktifleştirdi. Bu özellik bir çok internet kullanıcı için büyük bir kazanç kapısı açmıştır.
Blogger avantajlarından birisini söylemişken bunu anlatmam gerekir. Günde 18 milyon civarında tıklanma ile en çok ziyaret edilen ilk 10 ağ sitesinden birisi olmuştur. Diğerlerini de biliyorsunuz wordpress, joomla gibi sistemlerdir.
Herkesin web üzerinden bilgilerini paylaşabilmeleri ve katkıda bulunması amacıyla Pyra Labs tarafından kurulmuştur sonrasında Google tarafından satın alınarak daha geniş kitlelere ulaşması sağlanmıştır.
Google alması bize nasıl bir avantaj sağlamıştır. Bildiğiniz gibi Google arama motorları arasın en iyilerinden biri ve geliştirdiği araçlar ile de adsense özelliğini Blogger kullanıcıları için aktifleştirdi. Bu özellik bir çok internet kullanıcı için büyük bir kazanç kapısı açmıştır.
Blogger avantajlarından birisini söylemişken bunu anlatmam gerekir. Günde 18 milyon civarında tıklanma ile en çok ziyaret edilen ilk 10 ağ sitesinden birisi olmuştur. Diğerlerini de biliyorsunuz wordpress, joomla gibi sistemlerdir.
2. Blogger Nasıl Kurulur?
Blogger nasıl kurulur? yada Blogger sayfa nasıl oluşturulur? gibi sorularınızın cevabını sizler için anlatayım. Öncelikle bir Google hesabı oluşturmalısınız eğer varsa oluşturmanıza gerek yok. Google hesabı oluşturmak için siteyi ziyaret ediniz.Hesabınıza giriş yaptıktan sonra arama kısmına "Blogger" yazmanız yada buradan siteye gidebilirsiniz. Karşımıza gelen website üzerinden "Blogounuzu oluşturun" yazan butona tıklayarak karşımıza gelen olan yeni ekranı bekleyelim.
Bizden şu an webbrowser üzerinde açık olan Google heabımızı yada hesaplarımızı listelemektedir. Bu listeden blog oluşturmak istediğimiz hesabı seçiyoruz. Bizi yeni bir sayfaya yönlendirecektir biraz bekledikten sonra karşımıza gelecek olan ekran şu şekildedir.
Burada bizden istenen yeni bir blogger profili oluşturacağımız için blogger profilimizin görünecek olan adıdır.
Not: Bunu ilerleyen zamanlarda Blogger > Ayarlar kısmından değiştirebilirsiniz.
Görünen Ad kısmını doldurduktan sonra "Blogger'a Devam Et" yazan butona tıklayınız. Karşımıza boş bir blog ekranı gelecek ve bu ekran içerisinde üzerinde "Yeni Blog" yazan bir buton olacaktır. Artık bir blog sayfası oluşturabiliriz.
Burada dikkat etmemiz gereken önemli noktalardan birisi milyonlarca kullanıcı olan bir ağ sisteminden bahsediyoruz. Aradığınız yada istediğini bir ismi daha önceden başka kullanıcı tarafından aktif olarak kullanıyor yada başka kullanıcı tarafından silinmiş olabilir.
Butona tıkladığımız zaman karşımıza gelecek olan açılır bir menü olacaktır. Burada blog sayfamızla ilgili bütün işlemlere artık başlayabiliriz.
Başlık : Blog sayfamızın "title" kısmında yer alacak olan yazı ve sitemizin markalaşması için yer alacak slogan olabilir. Bu kısımda en az 2 kelime girmeniz sitenizin blogger seo konusunda iyi olmasını sağlayabilir.
Adres : Blog sayfamızı arkadaşlarımızla paylaşmamızı sağlayacak olan "Link (Bağlantı)" oluşturmaktayız. Önceden araştırma yaptığımız yada kendi adımızın yer alması gerekmektedir.
Not 1 : Başlık içerisinde yer alan kelimelerden en az 2 tanesi "Link (Bağlantı)" yer almalıdır. (İsteğe Bağlı)
Not 2 : "Link (Bağlantı)" oluştururken türkçe karakter ve boşluk kullanamayız. Kelimeler arasında boşluk yerine "-" kullanabilirsiniz.
Tema : Tema kurulumu yada Tema kodlama konusunda yeterli bilginiz yada zamanınız yoksa burada yer alan "Default" temaları ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
İşlemlerimizi bitirdiğimize göre "Blog Oluştur!" butonuna tıklayarak blog sayfamızı oluşturuyoruz. Biraz bekledikten sonra karşımıza Blog panelimiz gelecektir. Blog panelimizi biraz tanıyalım ve nerede nasıl bilgilerin yer aldığını öğrenelim.
2.1 Blogger Nasıl Kurulur? : Blogger Kullanıcı Panel Kullanımı
Blogger panel resimde gördüğünüz gibi basit ve kullanışlı bir arayüze sahiptir. Bu özelliği ile milyonlarca kullanıcı tarafından tercih edilmektedir. Şimdi sizlere Blogger Paneli hakkında bilgiler paylaşmak istiyorum.
2.1.1 Blogger Panel Kullanımı : Kayıtlar
Kayıtlar kısmında oluşturduğumuz yada oluşturacağımız paylaşımlar yer almaktadır. Blog sayfamızda içerik olmadığı için şuanda taslaklar ve yayında olanlar kısmını göremiyoruz. Bu sekme içerisinde yeni bir kayıt oluşturabilir. Eski kayıtlarımızda güncelleme yapabilir yada taslaklara kayıt edebiliriz. Sevmediğimiz yada eksik bulduğumuz kayıtları bu sekme içerisinde seçerek silebiliriz.Not : Sildiğiniz bir içeriği geri getiremezsiniz. Bu konuda dikkat etmelisiniz.
2.1.2 Blogger Panel Kullanımı : İstatistikler
Blog sayfamız içerisinde yer alan istatistikler ile blog sayfamıza kullanıcıların giriş yaptıkları yerler hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz. "Şimdi / Gün / Hafta / Ay / Tümü" seçenekleri ile kullanıcıların blog sayfamızı ne zaman, nereden, hangi platform üzerinden giriş sağladığı hakkında yarı detaylı bilgilere rahatlıkla ulaşabiliriz.Blogger panel içerisinde çok zaman geçirdiğimizde istatistiklerimiz yenilenmez yada bir hata ile karşılaşırsak diye bir tane yenile butonu bulunmaktadır. Bu butona tıklayarak istatistikleri yenileyebiliriz.
2.1.3 Blogger Panel Kullanımı : Yorumlar
Paylaştığımız içerikler hakkında ziyaretçilerden yada takipçilerden gelen yorumları bu sekmede inceliyoruz. Zararlı yada reklam amaçlı gördüğümüz yorumları "spam" olarak bildirebiliriz. Sevmediğimiz yada istemediğimiz yorumları sil butonu ile temizleyebiliriz.2.1.4 Blogger Panel Kullanımı : Kazançlar
Makelemizin başlangıç kısmında belirttiğim gibi Google araçlarından biri olan Adsense ile artık blog sayfalarımız üzerinden kazanç sağlayabiliyoruz. Bu özelliğin aktif olması çok iyi oldu bu sekmeden Adsense kayıtlı değilseniz kayıt olabilir. ve kazanç işlemlerinizi bu sekmeden ayarlayabilirsiniz.Not : Blog sayfanıza özgün içerik girmediğiniz süre kazanç sağlamanız zor olacaktır.
2.1.5 Blogger Panel Kullanımı : Sayfalar
Sayfalar sekmesi ile kendinize sahip bilgiler oluşturabilirsiniz. Genellikle hakkında,iletişim gibi sayfalar oluşturulmaktadır. Tıpkı kayıtlar sekmesinde ki gibi sayfalarımızda düzenleme,silme, taslak gibi işlemleri kolay ve kullanışlı bir şekilde yapabiliriz.2.1.6 Blogger Panel Kullanımı : Yerleşim
Yerleşim sekmesi kullandığımız temadan temaya değişiklik göstermektedir. Genel olarak kullanım mantığı sitemizin görünümünde reklamların yada eklentilerin yerlerini ve düzenini sağlamaktır. Genellikle 2 blok halinde kullanılmaktadır ama bazı temalarda 3 blokta yer alabiliyor.2.1.7 Blogger Panel Kullanımı : Tema
Tema sekmesinde istersek blogger'ın bize sunduğu default temaları kullanabiliriz. İstersek kendimiz yükleyerek özgün temalı bir blog sayfası oluşturabiliriz.Not : Dışardan tema yüklemeden önce "Yedekle / Geri Yükle" butonuna tıklayarak tema yedeğini almalıyız. Bir hata ile karşılaşırsak hatayı düzeltmemiz kolay olacaktır.
2.1.8 Blogger Panel Kullanımı : Ayarlar
Ayarlar sekmesi ile blog sayfamızda düzeltmek istediğimi bir çok özelliği ayarlayabiliriz. Sekme içerisinde sitenin "Temel" ayarlarından başlar yorumlar, e-posta, dil ve biçim, arama tercihleri, diğer ve kullanıcı ayarları yer almaktadır.2.1.9 Blogger Panel Kullanımı : Yardım
Blogger kullanırken bir hata yada bir konu hakkında fikir almak için bize özel bir kütüphane yer almaktadır. Bu kısımdan merak ettiğiniz soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz. Yeni başlayan arkadaşlar için çok yararlı olacağını düşünüyorum.3. Blogger Para Kazanma
Blogger para kazanma konusunda çok fazla sorular bulunmaktadır. Para kazanılıyor mu? Para kazanmak için neler yapmalıyım? gibi sorular gelmektedir. Bu konuda bilmeniz gereken oluşturduğunuz blog için çok çabalamalısınız.Özgün içerikler üretmelisiniz Blogger SEO konusunda kendiniz geliştirmeli ve sürekli olarak sayfanız güncel olmalıdır. İçerik sayınızın artması sitenize gelecek olan kullanıcıyı arttıracaktır. Kullanıcı sayınız arttıkça sitenizde reklam gösterimleri artacaktır.
Bu şekilde kazançlarınız artacak ve sizde mutlu olacaksınız. Ben blog sayfam üzerinden para kazanıyorum. Gerçekten para kazanıldığını deneyimledim ve gördüm. Sizlerde para kazanmak için kendinizi bir konuda geliştirebilir yada sevdiğiniz bilgileri paylaşarak reklam gösterimleri ile para kazanabilirsiniz.
4. Kişisel Blog Oluşturma
Kişisel blog oluşturma konusuna gelirsek blogger üzerinden bir blog oluşturmanız ve kendinize özgü bilgileri paylaşmanız oldukça kolaydır. Dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan birisi kişisel bilgi güvenliğinize dikkat etmeni olacaktır.Sonuçta kendinizi tanıtıyorsunuz telefon numarası yada adres vermeniz ileride biraz canınızı sıkabilir.
5. Blogger Tema Hakkında Bilgiler
Blogger tema hakkında bilgi vermek gerekirse tema yüklemek istediğimiz zaman dosya formatı .xml olmalıdır. Xml dışında bir dosya formatını yükleyemezsiniz. Ücretli bir temanın ücretsiz özelliğini kullanıyorsanız ve temanın footer kısmında tema sahibi yer alan kısımda düzenleme yaptıysanız. Bu durum ileride temayı satan kullanıcı tarafından lisans ihlali uyguladığınız için ücret yada kullanım dışı kalmanıza sebep olabilir.Tema seçerken lütfen bu konuda dikkatli olursanız iyi olur. Genel olarak tema içerisinde işlemler yaparken dikkat etmeniz gereken diğer noktada düzenleme yapmadan önce panel içerisinden tema yedeğini almanız olacaktır.
Bir hata ile karşılaştığınız zaman temayı geri yükleyerek hatanın düzelmesini sağlayabilirsiniz. Yedek almak her zaman önemlidir. Yorumlarda konu hakkında fikirlerinizi ve düşüncelerinizi belirtirseniz iyi olur.
Hiç yorum yok