Arama Motorları Hakkında Detaylı Bilgi
Arama motorları bizim için web sitelerini önceden inceleyerek bilgilerin doğruluğuna göre kullanıcılarının ilgi alanlarına ve algısına göre bize istediğimiz bir kelimede milyonlarca bilgiye ulaşmamızı sağlamaktadır. Bu kadar önemli olması bir işi bizim için üstlenen arama motorlarını daha yakında tanımaya hazır mısınız?
Arama Motorları Hakkında Detaylı Bilgi
Arama motorları bir çok web site ve uygulamayı günlük olarak incelemektedir. Genellikle aralarında farklı algoritma kullanımları ile sıralamalar arama motorları arasında sürekli değişkenlik göstermektedir.Kullanıcılarını güvenli internet alanında tutmak için sürekli kendilerini ve teknolojilerini yenilemek zorunda kalmaktadırlar. Makalem içerisinde bir çok arama motoru hakkında detaylı bilgiye ulaşacaksınız.
Gündelik yaşantımızda bir konu hakkında merak ettiklerimizi arama motorlarının bize sunduğu websiteler üzerinden öğrenmekteyiz. Bazen sonuç sıralamalarında yanlış bilgiler ile karşılaşmaktayız. Bu durumlar arama motorlarının kötü olduğu anlamına gelmemektedir. Arama motoru algoritmaları manipüle edilebilmektedir.
Bu durumlar ile bazen karşılaşmaktayız. Örneğin geçen gün haberlerde gördüğünüz gibi Google görseller kısmında web sitelerin yoğun hareketliliği ile bir ülkenin bayrağı yanlış bir anahtar kelimede yer aldı.
Bu durumun kısa zamanda fark edilmesi ile durum düzeltilmişti ama bir daha olmayacak anlamına gelmez. Arama motorları kullanıcılarının hareketlerin ve davranışlarına göre bilgileri listelediği için belirli bir yere kadar sıralamalarda doğruluk oluşturmaktadır.
Yoğun ilgi ile karşılaşma durumlarında burada bahsettiğim yoğun ilgi bin yada yüz kişi değil beşyüz binler bir milyonlar gibi bir durumda ister istemez hatalar oluşmaktadır. İnternet dünyasında bu durumlar genellikle çok yaşanmaktadır.
Google Hakkında
Google Tarihi
Google'ın kuruluş süreci 1996 Ocak ayında Kaliforniya'da yer alan Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencileri olan Larry Page ve Sergey Brin'in araştırma projesi ile başlamıştır. Tarihin ve teknolojinin el verişi ile geleneksel arama motorlarının arama sorgusunun sayfada kaç kez görüldüğüne göre sıralamaları ayarlarken doktora öğrencisi olan bu iki genç Google siteler arası ilişki analizi konusunda daha kullanışlı olması ile çok daha elverişli iki sistem kuramı ortaya koydular. Bu yeni teknolojinin adına ise PageRank(Günümüzde kullanılmamaktadır.) koydular. Yeni kurama göre internet siteleri arasındaki bağlantıya göre sıralamalarda istenilen sorguda yer almaları ve sitenin diğer siteler tarafından popüler olduğunu belirtmekti.
Google proje aşamasında ilk adı BackRub olarak belirlenmişti. Bu ismi koymalarının sebebi ise siteler için geri bağlantıların kontrol edilmesi sıralamalarını etkilediği için çok önemli olduğunu tahin ediyorlardı. Tabi bu durum çok uzun sürmedi ve googol sözcüğü üzerinde orijinal bir imlâ değişikliği yapılarak yoluna Google olarak devam etti ve günümüzde de popüler arama motorları arasında yer almaktadır.
Google Kuruluş Tarihi : 4 Eylül 1998, Menlo Park, Kaliforniya, ABD
Google CEO : Sundar Pichai (2 Ekim 2015 - )
Google Genel Merkezi : Mountain View, Kaliforniya, ABD
Google Yan Kuruluşlar : YouTube, Dialogflow, Google UK, AdMob, DoubleClick, FeedBurner, Kaggle, Google Japonya, Google China, Google.org, Waymo, Apigee, Crashlytics, Daha Fazlası
Google Kurucular : Larry Page, Sergey Brin
Google Marka Değeri : 2017 yılı Global 500 raporunda 109,5 Milyar Dolar.
Yandex Hakkında
Yandex Tarihi
Yandex Rusya'nın arama motorları arasında fazla tercih etmesi ile pazar payı bakımından en büyük arma motoru olmuştur. Pazar payı %57,4 olarak internette yer almaktadır. Rus BT şirketi birçok internet tabanlı ürün ve servis geliştiricisi olarak yer almaktadır.
Yandex.ru ana sayfası Rusya'da en çok ziyaret edilen internet sitesi olmuştur. Dünya genelinde 56 milyondan fazla kullanıcıya ulaşması ve Rusya'nın dışında Beyaz Rusya, Kazakistan, Ukrayna ve Türkiye'de de yaygın olarak hizmet vermektedir.
Yandex Türkiye'de 30 Mart 2015' Mozilla Firefox'un ve 13 Ekim 2015'ten itibaren Microsoft Edge'nin varsayılan arama motoru olması ile yerini almıştır.
Yandex Kuruluş Tarihi : 1997 - CompTek'in Yandex search'ü çıkarması 2000 - Yandex şirketinin kuruluşu.
Yandex Kurucuları : Arkadiy Voloj, Elena Kolmanovskaya, İlya Segaloviç
Yandex Merkezleri : Moskova,Rusya / İstanbul, Türkiye
Bing Hakkında
Bing Tarihi
Bing kamuoyuna adını Kumo olarak 2009'un ilk yarısında deneme çalışmaları ile "alışkanlıklarını değiştirme" iddiasıyla yola çıkmıştır. Bing'in en önemli yeniliklerinden birisi web sitelerine bağlantı vermenin dışında alt başlıklar halinde bilgilerin listelenmesi ile Windows Live Search arama motorunun yerini alması ve Google'a rakip olması beklenmekteydi. 1 Haziran 2009 tarihinde beta aşamasıyla kendisini arama motoru pazarına dahil etmiştir.
Bing arama motoru Türkçe dahil 40 dilde kullanılabilir özellikler tanımaktadır. Diğer arama motorlarına göre farklı bir özelliği ise her gün değişen arka plan resmi kullanmasıdır. Steve Ballmer ( Microsoft CEO) tarafından; " Dünyanın 2. bir arama motoruna ihtiyacı olduğunu düşünmüyoruz. Bin bir arama motorundan çok, bir karar verme motorudur." ifadeleri kullanmıştır.
Bing Başlama Tarihi : 1 Haziran 2009
Bing Sunulduğu Tarih : 1 Haziran 2009
Bing Yazıldığı dil : ASP.NET
Bing Site Türü : İnternet Arama Motoru
Bing Sahibi : Microsoft
Arama Motorları Kullanım Oranı
Genel olarak güncel rakamları sizlere sunmak için araştırmalar yaptım karşıma çıkan en güncel rakamlar bu şekilde yer almaktadır. Arama motorları arasında Google büyük bir pasta payına sahip olduğu sonrasında Bing,Yahoo ve Baidu yer almaktadır.
Arama Motorları Genel Bakış
Arama motorları hakkında genel konuşacak olursak. Gündelik hayatımızın neredeyse büyük bir kısmını telefon yada bilgisayarımız üzerinden sürekli olarak internet kullanımına harcamaktayız. İnternet kullanımının bu kadar yaygın ve kullanışlı olmasında bize en büyük faydayı arama motorları sağlamaktadır.
Webmasterların neden sadece Google önemsediği'de tam olarak bu grafikte cevaplanmış oluyor. Sizlerde fikirlerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.
Kaynaklar
Google : https://tr.wikipedia.org/wiki/Google
Bing : https://tr.wikipedia.org/wiki/Bing
Yandex : https://tr.wikipedia.org/wiki/Yandex
Arama Motoru Kullanım Oranı : https://www.statista.com/statistics/216573/worldwide-market-share-of-search-engines/
Hiç yorum yok