Header Ads

Bilgisayar programlamada başlangıçta ne yapmalıyız

Bilgisayar yazılımı yazmak için nasıl başlamamız gerekmektedir.

Bilgisayarınızda hobi olarak yada meslek olarak kodlama yapmaya başlamadan önce ilk olarak yapmanız gerekenleri sizler için elimden geldiğince açıklayacağım. Verimli bir yazılımcı olmak için her işte olduğu gibi zamanınız ve merakınız kesinlikle olmalıdır. Geliştirdiğiniz programlarda açıklarınızı fark edebilmeniz gerekmektedir. Algoritmanızın iyi olması ve işleyiş planınız veya zor olacak ama çıkmaz yolda bile bakış açınızı değiştirip yol bulmanız gerekmektedir.


İlk olarak programlamaya yani bir dil seçimi yaparken şunu kesinlikle unutmamalıyız hatta her işte de bu altın kural vardır. Kesinlikle bir ana kategoriniz olmalıdır. Nasıl yani ana kategori derseniz de cevabı basit yani bir php öğrenecekseniz eğer tam öğrenin yada bir c# öğrenecekseniz tam öğrenin ama o bitmeden diğeri de olsun demeyin yani kendinize hedef koyun.
Günümüzde yaygın editörler bulunmakta örneğin çok fazla kullandığım “notepad++” editörde neredeyse günümüzde kullanılan programlama dillerinin bir çoğu verimli bir şekilde çalışmaktadır. Görsel anlamda not defterinden yada metin belgesinden bir farkı olmasa da kodlama yazarak bilgileri taze tutmanızı kesinlikle sağlıyor. Visual studio, eclipse gibi editörler de bulunmakta tabi bu editörlerin ve hatta diğer editörlerinde kullanımı kesinlikle önemli ama örneğin bir html tasarım yapacaksınız. Bunun için illa dreamweaver olması gerekmiyor. Metin belgesine yazıp kayıt ederken uzantısını .html olarak değiştirmeniz yeterli olacaktır.
Ama tabi bir java,c# yada php kodlama yaparken ona özel hazırlanmış editör kullanmanız sizin açınızdan da verimli olacaktır. Zaman ve kafa karışıklığı içerisinde kalmazsınız. İlk etapta izlemeniz gereken yollardan birisi kesinlikle seçtiğiniz kodalama dilinin editörüne hakim olabilmektir. Yani editörün neresinde ne var diye araştırarak yada bir kitapçık ile editöre hakim olursanız binanın temelini kazmış olursunuz. İkinci yapmanız gereken ise kendinize hedefler belirlemeniz. Belirlediğiniz hedef doğrultusunda hareket etmeniz size hem bir çalışma planı hem de zaman kazandıracaktır. Örneğin deneyimli konumuna getirmek istiyorsanız kendinizi veri tabanlı fonksiyonları bilmeniz gerekmektedir. Acemi konumu ise bir program kodlarsınız ama programda hız,kapladığı alan, açıkları gibi konularda bilginiz olmadığı için sizi acemi bir duruma sokacaktır.
Uzman konumuna geldiğinizde zaten programlama istediğiniz verimliliği sağlatabilir hatta program içerisinde güvenliği de sağlayabilirsiniz. Farklı projelerde yer bile alabilirsiniz. Ama ilk yapmanız gereken kesinlikle bir dili yalayıp yutmanız gerekmektedir. Eğer bir dile hakimseniz diğer dillere adapte olabilmeniz daha hızlı olacaktır.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.