Header Ads

Google ve Sıralamalar Hakkında Yanlışlar

Google ve Sıralamalar Hakkında Yanlışlar

Google ve Sıralamalar Hakkında Yanlışlar

Google dünya üzerinde kullanımı ve kullanıcı sayısı ile arama motorları arasında Türkiye'de yaygın olarak kullanılmaktadır. Son zamanlarda sürekli olarak sıralamalardaki matematiği çözmek için uğraşırken fark ettiğim bazı gerçekleri listelemek istedim. Karşılaştığım durumları ve benim düşüncelerimi sizlere paylaşacağım. 

Google Sıralama Bilgilerini Doğrumu Gösteriyor.

İlk olarak bu durumu kendi anahtar kelimem'de sıralama kontrolü yaparken fark ettim. Öncelikle "webfixonline" yazdığımda ilk olarak karşıma gelen sonuç : "Yaklaşık 2.220 sonuç bulundu (0,41 saniye) " bu sonuçla karşılaşmamız kesinlikle doğru tabi bu bir sorun değil ama biraz daha anlatmaya başlarsak.
Google ve Sıralamalar Hakkında Yanlışlar
Şimdi sıralamada resimde gördüğünüz gibi sorun yok demi. Bende ilk başta böyle düşünüyordum sonuçlar listelenmiş, konuyla alakalı siteler ve görseller sıralanmış. O zaman birde şuna bakalım şimdi bilmemiz gereken şey bir sayfa içerisinde 10 tane site sıralanmasıdır. İşi matematiğe dökersek "2.200/10= Sayfa sonucu" yani sonuç bize "2.200/10=220" 220 sayfa olacağını söylemektedir. Şimdi 10.sayfaya tıklıyorum ve karşılaştığım sonucu bakalım.

Gördüğünüz gibi 10 sayfada bir bilgi ve sonuç bilgisini bizden gizledi. Peki şimdi 6. sayfaya tıklayım ve sonuç ile karşılaşalım.
Google ve Sıralamalar Hakkında Yanlışlar
Şimdi Google Sıralama hakkında büyük bir sıkıntı yaşıyor. Genellikle herkes Google sıralamalarının aslında çok güzel bir algoritma ve çok verimli olduğunu gösterirdi. Peki Google artık eskisi kadar iyi değilse işte o zaman büyük bir hayal kırıklığı olurdu. 

Öncelikle sıralamalarda Google'da fark ettiğim ilk sayfaya büyük bir önem göstermekte. Peki Algoritmik olarak  mantık kurmaya çalışırsak. Google aslında ilk 10 sayfayı sabit olarak kullanıyor. Yani doğaldan bir oluşum sıralaması yerine ilk sayfaya sabit bir linkleme özelliği ile sabit 10 sayfa oluşturulmuş. 

Aslında bize ilk sayfa doğru verileri veriyor olsa da diğer sayfalardaki verisel fonksiyonlarda büyük bir karmaşa oluşmaya başlıyor. Bu karmaşanın etkenlerinden biriside Google sürekli olarak güncellemeleri kullanıcıların çoğunluklu hareketlerine göre yapması ve "Black Hat Seo"  işlemlerininde manipülasyonu ile farkında olmadan sıralamalarda büyük bir hata oluşturdu. 

Gelen yeni yapay zeka çok güzel çalışıyor diyen arkadaşlara ilk sayfalarda kalmamalarını büyük bir önemle rica ederim. Hatta "a hrefsemrush, v.b" uygulamalardaki potansiyel sıralamalara göre hareket etmemelerini öneririm. Çünkü sıralamalarda büyük bir manipülasyon bulunmakta. 

Benim fark ettiğim ve üzerine çalışıp düşündüğüm bir sonuç. Şimdi google açısından bir çalışma algoritması oluşturmaya başlarsam karşımıza çıkacak çalışma algoritması sanırım alttaki resim gibi olacak.
Google ve Sıralamalar Hakkında Yanlışlar

Şimdi bu çizdiğim grafik pek bir şey ifade etmiyor gibi görünebilir. Ama burada anlatmak istediğim durum ana sayfada yada diğer sayfalarda yapılan fonksiyonların içerisinde oluşan hatalar yapılan algoritma hatalarından kaynaklı sonuç hatalarıdır. 

Örneğin bir "mysql" tablo oluşturduk ve bu tablo içerisine verilen giriş yaptık. Verileri listelerden ilk sayfada "1. veri haricini göster" dedik. Yaptığımız projede "1. veriyi göstermeme" ilgili bir çalışma. İkinci sayfada çalışma yaparken gözden kaçırdığımı bir fonksiyon oldu ve projemiz "1.veriyi" bize göstermezken toplam veriye "1. veriyi" göstererek sonucu verdi. 

Buradan anlamamız gereken aslında Google site içeriğinizde "a" harfi varsa aslında bütün içerikler arasında sizin sitenizi sonuçlar arasında yer aldırıyor. Ama sıralamalar arasında yer aldırmıyor. ikinci bir diğer karşılaştığım yanlışlıkta Google veriler arasında sıralama yaparken yapay zeka üzerinde sanırım bir farklılık oluştu ve sıralamalar sürekli olarak farklı sonuçlandırmalara gitmekte yani bugün aslında bir kelimede "2.Sırada" olabilirsiniz. Ama gün içerisinde belki iki belkide üç kere sıralamanızda hızlı değişimler yer alabilir. 

Yapay zekayı etkilen etkenler "paket seo satışları, black hat seo, oluşturulan hatalı içerikler" peki bu durum düzelir mi? Sanırım o durum eskiye göre daha zor çünkü örnek vermek gerekirse günde 1000 tane site google sıralamasına katılmak istiyorsa bugün 10bin-50bin ve aralarında sürekli olarak bir sitelerde gezinme durumu söz konusu olduğu için veri kalabalıklığı eskiye göre bu zamanda Googleda çok zorlanacağı bir durum haline gelmiştir diye düşünüyorum. 

Benim fikrime göre Google site verilerini yapay zeka üzerinden sıralarken aslında indexkelem robotları üzerinde kullanıcı manipülasyonlarını inceleme yönünde hareket etmeli çünkü organik kullanıcıların verileri manipülasyon gruplarına göre daha verimli olacaktır. Sunucular arasındaki verilerin işlenmesi alfabetik sıralanması vs. benzeri robot çalışmaları aslında ülkelerin kullandıkları alan adlarına göre değişiklik gösterdiği için sürekli olarak algoritmalar da daha da içinden çıkılamaz bir hal alacak. 

Bu makalede yer alan inceleme ve düşünceler bana ait olmaktadır. Robot çalışmaları yada sunucu içerisindeki yapılan durumları kesin olarak bilmemekle sadece tahminler ve gözlemler bulunmakta konuyla alakasız yada küfür içerikli yorumlar kesinlikle engellenecektir. 


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.